Vänstern är inte längre en röst mot orättvisorna



Överklassen har aldrig svikit någon. De gör ju bara vad som förväntas av dem. Jag har svårt att bli upprörd över direktörer som tappar alla anständighetsgränser och begär miljoner ur egna företag som går dåligt.
Vem hade förväntat sig något annat? Deras häpnadsväckande brist på all heder och deras girighet är egentligen inget att bli särskild upprörd över. Deras dom kommer från Gud.

Värre är det med vänsterns tystnad. Värre är det när företrädare för arbetarna ivrigt kryper upp i maktens arselgångar ( rövhål). Vilket nederlag det är för svensk arbetarrörelse att ena dagen se Metalls ordförande sitta frälst av lycka bredvid smekande arbetsgivare och höra honom allvarligt göra klart att medlemmarna måste sänka sina löner och någon vecka senare få vara med om att högsta chefen för LO varit med om att godkänna fullständigt orimliga pensionsinbetalningar på 770000 i månaden till AMF:s vd.

Där har vi brottet i den här historien. Människor som en gång svor ett dyrt och heligt löfte att vara de fattigas röst pissar nu varenda hederlig arbetare i munnen. Vad vi är med om nu är ett förödande slag mot hela arbetarrörelsen. Vänstern är inte längre en röst mot orättvisorna. Vänstern ÄR orättvisorna. Vilket nederlag för hela det här landet. Vilket nederlag för alla oss som en gång trodde på det där löftet om att det finns människor som drivs av en övertygelse och inte av egen kåthet på makt och pengar.
Italien brukar lyftas fram som ett pajasland. Den svårt balsamerade Silvio Berlusconi styr landet som om det var ett fotbollslag.
Mer sällan talas det om den italienska vänsterns svek, Romano Prodi gavs chansen att regera Italien 2006. Han lämnade sin avskedsansökan februari 2007. Italiens president godkände dock inte avskedet utan konstgjord andning höll Prodi vid makten till början av 2008.

Italienarna upplevde det hela som ett oerhört svek och röstade därför fram Berlusconi igen i en sorts kollektiv självspäkning, en sorts hämnd på sig själva.
Sverige fungerar på liknande sätt. Vänstern sviker gång på gång. Sverige är ett uppdukat smörgåsbord av orättvisor.
Men det finns en sak som fortfarande gör at tjag blir varm i hjärtat och det är av alla innerliga och varma medmänniskor som känner hopp trots allt, som har värdigheten och empatin i behåll, som talar om sådana förlegade saker som solidaritet, kamratskap och laganda. Minns ni de orden?

Var inne på aftonbladets hemsida och läste en kommentar som beskriver dagens orättvisor enkelt och genialt:
- De som har mer pengar har så fruktansvärt mycket mer pengar.
Men nu är det i stället tystnad och rättning i leden. Man har blivit bedragen av sina företrädare. Det är som att hitta sin hustru i säng med grannen. Det är värre ändå. Det är klamydia i hela kroppen.
Vad sysslar då vänstern med? Slutar röka? Målar plakat? Går på feministiskt självförsvar? Jag har ingen aning. Men man kommer få käka sin fullständiga brist på värdighet, sin brist på mod och sin brist på ansvar, under mycket lång tid framöver. Fredrik Reinfeldt är mer radikal än hela vänstern tillsammans. Hur kunde det gå så här snett?
En dag ska jag sätta mig och skriva världens argaste bok om allt det här, om Sverige 2009, och jag ska låta ilskan vara precis så kristallhård och skoningslös som den känns i mitt och många andras varma ( vänster) hjärtan just nu.

Källa: Dn.se och aftonbladet.se

Pajtim Sulejmani

Kommunal skola eller friskola?



Carl Magnus Höglund menar i sin artikel att grunden till dagens debatt, angående friskolor, ligger i det utbildningspolitiska, systemskifte som innebar att eleven skulle sättas i centrum och erbjudas valfrihet. De senaste tolv åren har antalet elever som går på friskolor i landet fyrdubblats.

Kring denna valfrihet och dessa friskolor som vuxit fram finns skilda åsikter. Han uttrycker i sin artikel att i Helsingborg "friskolornas förlovade stad" väljs det mellan skolor som aldrig förr. De båda Helsingborgspolitikerna som uttalar sig är enade om att valfriheten har lett till ökad konkurrens mellan alla inblandade parter och att detta får skolor med problem att fråga sig, "vad beror det på och vad kan vi göra?".


Att den ökade konkurrensen skolorna sinsemellan är positiv bejakas även av Lotta Hördin. Hon anser precis som Carl- Magnus Höglund att den grundläggande drivkraften i reformen var ökad valfrihet, men ifrågasätter om denna valfrihet verkligen har åstadkommits och om inte den drivkraften helt och hållet blivit ekonomisk.


Idag har skolreformen gått så pass långt att det enbart är vänsterpartiet som vill riva upp friskolesystemet fullständigt, berättar Carl-Magnus Höglund i sin artikel. Enligt honom har segregationen ökat parrallellt med möjligheten till valfrihet och friskolor, eller som han själv uttrycker det "den socialdemokratiska parollen "en jämlik skola för alla" känns allt avlägsnare". I artikeln förnekar inte Vänster partiet fördelarna med valfrihet, men menar att dessa enbart gynnar medelklassbarnen och däribland främst de barn med välutbildade föräldrar. Den socialdemokratiska åsikten är däremot mer liberal. Ett förbud av friskolor kommer inte på tal. Istället vill man arbeta för ett friskolesystem i kombination med en jämlik skola för alla. Man är överens med vänsterpartiet och Lotta Hördin att kommunerna inte bara skall gå efter skolpengen utan fördela resurserna efter var det finns behov både för att motverka segregationen och för att undvika de negativt laddade vinstmaskinerna.


I relation till detta övervägande mellan fördelar och nackdelar försöker Johannes Åman i sin artikel skapa en mer neutral bild av debatten. I artikeln hänvisar han främst till den hittills bredaste forskningsrapporten angående friskolornas inverkan "Friskolorna och framtiden-segregation, kostnader och effektivitet". I studien har frågor som om verkligen friskolorna lett till bättre kvalitet eller ökad segregation bearbetats. Trots att studierna i boken pekar åt olika håll är de inblandade forskarna förvånansvärt överens om att friskolans betydelse för skolsystemets kvalitet, som helhet, är marginell och att den ökade skolsegregationen huvudsakligen hänger samman med den ökade boendesegregationen. Precis som rubriken på artikeln drar han slutsatsen att friskolor varken är himmel eller helvete. Han menar att friskolorna idag bör ses som en naturlig del av det svenska skolsystemet, som ger elever och lärare en bättre möjligheter till att hitta en skolmiljö som passar just dem.

Jakob Werner - Redigerad av Pajtim Sulejmani


Lärarlöner?








Svenska lärare i årskurs 1-6 har lägre ingångslöner än i många andra OECD-länder och en lägre löneutveckling. Det finns självklart svårigheter med att jämföra lärarlöner i olika länder.
Lönen kan påverkas av arbete på speciella geografiska platser, specialkunskaper, arbetsledaransvar eller administrativa sysslor eller någon typ av prestationsersättning för väl utfört arbete. Därför kan man inte heller stirra sig blind på alla siffror, om att svenska lärar löner ligger på 16onde plats bland EU-länderna trots att man är det land med högst skatter. Här nedan kommer en tabell som stryker mitt påstende:

Lärarlöner som procentandel av BNP per person 2005
Turkiet 254 procent
Tyskland 160 procent
Schweiz 145 procent
Spanien 130 procent
England 130 procent
Medel OECD 125 procent
Sverige 94 procent

Att lärarlönerna knappt kan klassas som "tjänstemän på mellannivå" är för mig lite bekymmersamt. Det skrämmer mig även att de moraliska incitamenten inte räcker för att ta ett lärarjobb. Detta om något tyder på att vi går mot en mer " pengargirig värld" och får en mekanisk syn istället för en humanistisk syn.  På så sätt färdas vi tillbaks i tiden där vi placeras i samhällsfack efter våra storleken på våra plånnböcker.

Under åttiotalet ägde, en generell lönesänkning  för tjänstemän på mellan nivå, rum. Vid slutet av sextiotalet tjänade en tjänsteman på mellan nivå cirka 75% mer än en så kallad okvalificerad arbetare, i bruttolön. Tjugo år senare hade denna siffra minskat med 2/3. Vidare så spelar nedskärningarna av skolan under 1990-talet också stor roll. Lärarlönerna, som är den största posten, fick stå för en stor bit av de 9% som skulle sparas in.

Om arbetsförhållandena är markant sämre än andra yrken blir de psykologiska aspekterna påfrestade till den milda grad att det helt enkelt inte är värt det längre.

" Fyra av tio eller 66 000 yrkesverksamma lärare under hösten 2004 har någon gång de senaste 12 månaderna allvarligt övervägt att byta till ett arbete utanför skolan. Andelen var något högre bland männen än bland kvinnorna. Bland de behöriga lärarna var det 35 000 kvinnor och 14 000 män som var/har varit intresserade av att byta till ett arbete utanför skolan. Av dessa var 31 000 grundskolelärare och 10 000 gymnasielärare."

Att skolorna blev kommunala istället för statliga är nog det allra dummaste beslutet som en socialdemokratisk regering och kan i princip klassas med moderaternas dumma beslut som tas dagligen. Finns vissa kommuner som väljer att läga ner miljarder på att bygga en nya idrottshall istället för att lägga dem på skolorna. Om jag blir en meriterad politiker en vacker dag så ska jag ändra tillbaks så att skolorna blir statliga igen.

Lärarlöner kommer aldrig kunna jämföras med exempelvis ingenjörs löner eller ekonomlöner. Men en lärare skall tjäna så mycket pengar så att de har råd att betala tillbaks sina skulder. En del av betalningen också vara äran att få lära ut andra och påverka andra människors liv.

Vad tycker ni? Hur ska man få fler duktiga elever till att vilja söka till lärarlinjen? Genom att höja lönerna drastiskt eller räcker det med de moraliska incitamenten?

Pajtim Sulejmani

Die Welle - "Mästerlig...förförisk och skrämmande"




Såg  igår filmen, die Welle, som direkt översatt på svenska blir - Vågen. Filmen gjordes först i USA under namnet, the Wave, men förra året så gjorde tyskarna sin egen version av filmen som bygger på en sann historia.

Filmen handlar om hur en lärare en under en projektvecka ska undervisa om Autokrati- lyckas manipulera sina elever att lyda honom och avguda honom som diktator. Ordet autokrati betyder "självstyre" och menas att en man ( ex hitler) eller en liten grupp ( ex.etablissemanget) styr ett helt land/ folk. Ordet autokrati kan i princip sättas lika med det negativt värdeladde ordet Diktatur.  Men tyskarna i klassen var emot ämnet och menade att diktatur inte kan förekomma idag men läraren visade de det motsatta när veckan hade nått sitt slut. Han genomför nämligen ett kontroversiellt expriment i sin skolklass och experimentet har ett budskap: Skulle Hitler lyckas idag?

Läraren började först med att få eleverna att ställa sig upp när de fick ordet. Han menade att det var bra för deras blodcirkulation och de som vägrade blev utvisade från klassrummet. Sedan så höll han föreläsningar om att demokratins största fiende är de ekonomiska orättvisorna i samhället. Den hårda disciplinen han inför i klassen påverkar eleverna på ett sätt som ingen hade kunnat räkna med och försöket utvecklas till en okontrollerbar våg av våld mot dem som är emot denna rörelse. En sak som borde uppmärksammas att de som verkligen var för denna rörelse var de elever som innan varit utstötta och kunde nu äntligen få bekräftelse och känna samhörighet med någon grupp. Detta experiment slutar i katastrof då läraren i slutet av veckan först ber eleverna att slå de som är förrädare och det är helt sjukt hur han lyckas få med sig hela gruppen. För att sedan avsluta sitt experiment där och berätta för eleverna hur han under veckans gång har lyckats manipulera dem och fått dem att dyrka en diktator och därmed bevisa för dem att diktatur kan förekomma även idag trots att 100 skoltimmar har lagts ned på förintelsen, men endast en timme på den ryska judeförföljesen.

Det jag vill framföra med detta budskapet är att respektera andra åsikter fastän dem ligger långt utanför ens egna åsikter. Att lära sig se myntet inte från en eller två vinklar utan om det är möjligt från flera. Att istället för att trycka ned andras åsikter istället försöka sig sätta sig in hur andra människor tänker. På detta sätt tror jag att vi kan värna om demokratin, för filmen visade egentligen hur lätt det är att manipulera folk till diktatur.

Pajtim Sulejmani

Debatt med Apple-ägare :



I veckan så har jag haft en hetsig diskussion med tre av mina klasskamrater. Det som är signifikativt för två av dem är att de förfogar över varsinn apple- produkt, den ene besitter en Iphone och den andre en Ipod. Den tredje killen som är på tal förfogar inte över någon appleprodukt utan utmärkande för honom är att han inte har några egna åsikter och därför inte heller någon ståndpunk.

Hela debatten började med att en utav dem kom med ett yttrande: att arbetslösheten skulle vara lägre idag (!) 2009 än vad det var när alliansen tog makten. Vad hade han för belägg: Jo siffror från statistiska centralbyrån som hans farsa hade kommit med ( Enligt honom, så var han själv inne och sökte)
Men frågan är hur trovärdig är en källa som statistiska centralbyrån? Ganska så trovärdig enligt många, men det man glömmer är att den regeringen som sitter vid makten idag har anklagats för att påverka diverse undersökningar så att de efter deras påverkan inte längre kan kallas för objektiva( läs : Felet ligger inte i Rosengård utan Rosenbad).
Det andra felet med det här påståendet är att den killen som uttalar sig om detta har glömmt att ta med att sedan 2007 har man ändrat defenitionen för arbetslösa :
"Sedan oktober 2007 redovisar Statistiska centralbyrån sin arbetslöshetsstatistik enligt internationell definition. Det betyder att man gått över från 16-64 år till 15-74 år samt att heltidsstuderande som är beredda och aktivt söker arbete definieras som arbetslösa" Källa: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/

Människor som stirrar sig blint på siffror och inte ser hur verkligen samhället ser ut har lätt för att hamna i dessa fällor. Hur kan man ens påstå att arbetslösheten var större 06 än vad den är idag? Den som gör det, är antingen blind eller okunning och därmed ett stort hot mot demokratin. Enligt DN.se så ligger arbetslösheten idag på 5,7% och låg 2006 på 4,6% enligt samma siffror så räknar man med arbetslösheten kommer överstiga 10% när året är slut.

Att regeringen "skapade" tusentalsjobb under åren 07 och 08 beror mycket på den budgettöverskott som fanns i landet då dem tillträdde i makten. Idag är budgetunderskottet större än vad budgetöverskottet var 06. Idag så har arbetslösheten överstigit den som var 06 och visst kan man lägga skulden på den globala finnanskrisen och depressionen som råder i landet, men budgettöverskott är faktiskt till för att rädda landet i svåra tider som denna vi befinner oss idag. Inte slösas bort när man är inne i en högkonjuktur, så att man kan driva en kvartalspoltik och få fram fina siffror för att fiska fler röster

 Under 2008 låg även inflationen över 5% , för er som inte är så insatta så ska den ligga på max 2% och nuförtiden sjunker den svenska kronan markant varje dag och något som stryker detta är att en euro är idag värt 11.63kr och kan jämföras med för 18 månader sedan då den var värd 9,12kr.

Detta dilemma som vi har stött på idag är en följd av regeringens omöjliga vilja att försöka understiga den svenska arbetslöshetgränsen som ligger på 4%. För er som inte är så insatta så har varje land en arbetslöshetsgräns som inte kan understigas och i sverige ligger den gränsen på 4% och skulle man försöka understiga denna gräns så kommer det bara leda till en stor inflation i landet.

Stirra er inte blint på siffror utan försök se hur samhället ser ut, det kommer hjälpa er mycket i livet

Pajtim Sulejmani

RSS 2.0